Bruksizm, çiğneme kaslarının gece ve/veya gün boyu sürdürdüğü aktiviteyle meydana gelen diş gıcırdatmaları ve diş sıkmaları olarak tanımlanır. Çiğneme kaslarının kasılması sonucu dişler arasında devamlı temas olması ‘diş sıkması’ olarak adlandırılırken, çiğneme işleminin ağızda herhangi bir madde yok iken sürekli devam etmesi ‘diş gıcırdatma’ olarak adlandırılır. Diş sıkma ya da diş gıcırdatma sorununun rastlandığı kişiler genellikle durumun farkında değillerdir, dolayısıyla erken teşhis ve tedavi yaşanacak birçok sorunun önüne geçecektir.
Bruksizm toplumun %8-%10 unda, çocukların ise %8-38’inde görüldüğü, 50 yaşından itibaren azaldığı rapor edilmiştir. Fakat yapılan farklı yayınlarda bu oranın %5 ile %96 arasında büyük değişiklik gösterdiği dikkat çekmektedir.
Erkeklerde maksimum ısırma gücü 53-64 kg aralığında iken, kadınlarda 35-44 kg aralığında bulunmuştur. Fakat çiğneme sırasında arada gıda olduğu için kuvvetin büyük kısmı gıda tarafından absorbe edilmektedir. Bilinçsiz diş sıkan ya da gıcırdatan bireylerde özellikle gece sıkmalarında kuvvetin direkt dişlerde oluşması sebebiyle basıncın 136 kg. üzerine çıkabileceği yapılan araştırmalarda belirtilmiştir. Bruksizm sorunu olan kişilerde gerçekleşen diş teması, bu sorunu olmayan kişilere oranla yaklaşık 7 kat fazladır.
Yapılan araştırmalarda, gün içinde diş sıkmasının bilincinde olanların %19.2, gece diş sıkmasının bilincinde olanların ise %34.2-20.8 oranında olduğunu göstermiştir.
-Özellikle yüzdeki kaslarda , eklem yerinde (temporamandibular eklem), baş ve boyun bölgesinde oluşan ağrılar. Diş gıcırdatmanın (bruksizm) başlattığı ağrı kas kaynaklıdır. Bu ağrı, çiğneme kaslarındaki spazmlara bağlı olarak ortaya çıkar.
-Diş yüzeyi aşınmaları sonucu dişlerde hassasiyetler.
-Dişlerde sallanma ve aralanmalar.
-Gece dişlerden gelen yoğun gıcırdatma sesleri
-Yanlış yapılan diş tedavileri(dolgular, kaplamalar)
-Stres, anksiyete veya gerginlik, agresif ve hiperaktif kişilik.
-Beyin travması ve bazı nörolojik hastalıkların sonucu
-Sinir sistemi bozuklukları
-İlaç yan etkileri özellikle antidepresanlardan bazıları
-Allerji ve hormonal hastalıklar
-Genetik hastalıklar
-Diş hassasiyetleri(soğuk ve sıcakta hassasiyet ya da fırçalamada diş sızlaması gibi)
-Çene bölgesinde kas büyümesine bağlı maskülen yüz hattı
-Dolgu ya da porselenlerde oluşan kırılma ve çatlamalar
-Basınç artışına bağlı çene kemiğinde ve dişetlerinde sorunlar
-Dişlerde aşınma ya da mine çatlamaları
-Eklem ağrıları, TME olarak adlandırılan çiğneme ekleminde ve dokularında hasar oluşumu
-Çiğneme kaslarında kitlenme, spazm ve bunlara bağlı baş ağrısı oluşumu.
Gece Plağı
Diş sıkma ve gıcırdatmanın tedavisi için düşünülen ilk yöntem gece plağıdır. Gece plakları şeffaf ve az miktarda esnek bir materyalden yapılmış takıp çıkartılabilen materyallerdir. Kişi tarafından ağıza takıldığında çiğneme kaslarında aktiviteyi belirgin oranda azaltmaktadır. Aynı zamanda dişlere gelen çiğneme basınçlarını daha dengeli yaydığından diş sıkmanın ve gıcırdatmanın kontrollü olmasını sağlar. Kas aktivitesinin azalması dolaylı olarak çevre dokularda rahatlama ile sonuçlanır. Gece plağının düzenli olarak belli bir süre kullanılması sonucunda, kas rahatlaması sağlanması ile kişi plak kullanımına ara verebilir. Sorunun tekrar ortaya çıkmasında ise aynı plak tekrar kullanılabilir.Eğer kişide ağız açıklığı azalmış ya da eklem problemi artmış durumda ise gece plağı uygulamasından önce, eklem splinti adı verilen daha özel apareylerin kullanılması gerekir. Eklem splinti ile eklem bölgesindeki hasarlı dokuların rahatlaması, bölgedeki ödemin yok edilmesi hedeflenir. Böylece öncelikle ağız açıklığı normale döndürülür. İdeal bir tedavi için bu hastalığın tümüyle kontrol edilmesi gerekmektedir. Fakat bruksizmin tamamen ortadan kaldırılması ne yazık ki mümkün değildir.
Bruksizm (diş sıkma, diş gıcırdatma) konusu ile ilgili referanslar: 1. Sleep Bruxism: A Sleep-Related Movement Disorder Takafumi Kato, DDS, PhDa, *, Gilles J. Lavigne, DMD, FRCD, PhDb,c
2. Sleep problems and daytime tiredness in Finnish preschool-aged children-a community survey.
Simola P1, Niskakangas M, Liukkonen K, Virkkula P, Pitkäranta A, Kirjavainen T, Aronen ET.
3. Bruksizm tanı ve tedavi: Prof. Dr. Koray Oral
Carl E.RiederD.D.S.*James T.MartinoffPh.D.**Stuart A.WilcoxPh.D.***
5. Nocturnal bruxism and its clinical management. Attanasio R1
Diş gıcırtma rahatsızlığınız için Ataşehir Diş Kliniği Inovadent'i arayarak bilgi alabilirsiniz ve ücretsiz muayene olabilirsiniz.
Genellikle uyku sırasında dişleri bilinç dışı bir şekilde sıkarak yapılan bir eylemdir. Bu normal olmayan bir durumdur ve oldukça rahatsız edici bir ses ortaya çıkar. Genellikle bu alışkanlık kişi tarafından pek farkedilmez. Her 5 kişinin en az birinde görülen bu alışkanlık farkında olmadan kişilerin günlük hayatını kötü yönde etkilemektedir. Gün içi yorgunluk, halsizlik, devamlı uyuma isteğinin arkasında kalitesiz, gece uykuda diş gıcırdatma, uykuda diş sıkma gibi rahatsızlıklar bulunmaktadır.
Bruksizmi olan kişilerin yüzde 5 ile 10 arası bir kısmı dişlerine uyguladıkları kuvvet sonucu dolguların ve dişlerin kırılması gibi zararlara yol açabilmekte, bir kısmı da çene eklemi disfonksiyonlarından şikayetçi olmakta ve sabahları sebepsiz başağrısı ve kas ağrıları çekmektedirler.
++ Özellikle yüzdeki kaslarda , eklem yerinde (temporamandibular eklem) baş ve boyun bölgesinde oluşan ağrılardır. Diş gıcırdatmanın (bruksizm) başlattığı ağrı kas kaynaklıdır. Bu ağrı, çiğneme kaslarındaki spazmlara bağlı olarak ortaya çıkar.
++ Diş yüzeyi aşınmaları sonucu dişlerde hassasiyetler olabilmekte ve ilerleyen zamanlarda dişin siniri açığa çıkabilmektedir.
++ Dişlerde sallanma ve aralanmalar görülebilir.
Stresi ortadan kaldırmak esas tedavi olmakla beraber dişlerin de korumaya alınması gerekmektedir. Diş gıcırdatma veya sıkma problemi yaşayan yetişkinler için gece plağı kullanması önerilir. Isırma plağı olarak da adlandırılan koruyucu bir plağın geceleri uyurken takılması ile gerçekleştirilir. Tedavi daha çok akut problemleri çözmeye yönelik olarak uygulanır ve bir dişhekimi ve fizyoterapistin birlikte çalışmasını gerektirebilir.