Pts - Cts 09:00 - 18:30         Ataşehir
TR   /   EN

TEL TEDAVİSİNE NE ZAMAN BAŞLANMALIDIR?

TEL TEDAVİSİNE NE ZAMAN BAŞLANMALIDIR?

TEL TEDAVİSİNE NE ZAMAN BAŞLANMALIDIR?

Sağlıklı dişler ve güzel bir gülüş artık herkesin hayali. Gün geçtikçe insanlar kendi dişlerinin değerini daha iyi anlıyor ve hem hijyenik hem de estetik bir diş dizisi için ortodontik tedaviyi tercih ediyor. Peki ortodontik tedavi, yani halk arasında bilinen tabirle “tel tedavisi” için yaş sınırlaması bulunmamaktadır desek inanır mısınız? Güncel bilgiler ve gelişen teknoloji ışığında artık ağzında sağlıklı diş bulunan 7’den 77’ye herkes tel tedavisinden faydalanabilmektedir.

Amerikan Ortodonti Derneği (American Association of Orthodontists) çocukların 7 yaşından önce ortodontik muayeneden geçmelerini önermektedir. Parmak emme, Alt ya da üst çenede darlık veya çenelerin baş bölgesindeki konum bozuklukları gibi iskeletsel problemler ne kadar erken teşhis edilirse  tedavisi o kadar basit ve etkilidir. Çocukların anatomik yapısı gereği erken yaşta çeşitli tel tedavileri ile birçok iskeletsel problem giderilebilmekte ve ileride şiddetlenmesi önlenebilmektedir.

Ergenlik Öncesi Ortodontik Tedavi

Erken yaşta yapılan ortodontik muayene ile koruyucu ve önleyici ortodontik tedavi hedeflenir. Doğru zamanlama ve doğru teşhis ile çocuğun kötü alışkanlıklarına bağlı olarak oluşacak ortodontik problemler önlenebilir ya da şiddeti azaltılabilir. Buna örnek olarak parmak emme, atipik yutkunma ve ağız solunumunu gösterebiliriz. Bazı durumlarda tel kullanmadan bile basit önlemler sayesinde oluşabilecek şiddetli iskeletsel problemlerin önüne geçmek mümkündür.

6 yaşında ilk daimi dişlerin ağızda görülmesi ile “karışık dişlenme” adı verilen dönem başlar. Bu dönemde çocuğun ağzında hem süt dişleri, hem de daimi dişler bulunur. Bu yaş grubu çocuklara, ortodontik sorununa bağlı olarak genellikle takıp çıkartabildikleri bir damaklık (aparey) uygulanır. Bazı durumlarda ise damaklığa ek olarak ortopedik etki sağlayan “yüz maskesi” gibi bir başka komponent daha bulunması gerekir. Çocuklar bu tip aygıtlara rahatlıkla uyum sağlayabilmektedir.

Bazı anomalilerin teşhisinde uzman bir göz gerekse de, aile bireylerinin de kolaylıkla tespit edebileceği durumlar bulunabilir. Eğer çocuğunuzda aşağıdaki durumlardan bir ya da birkaçını gözlemliyorsanız, vakit kaybetmeden bir ortodontistin görmesinde fayda olacaktır:

- Üst çenenin dar olması
- Üst keser dişlerin “fırlak” diye tabir edilen şekilde önde olması
- Üst keser dişlerin, alt keser dişlerin gerisinde kapatılması
- Üst çenenin çok önde ya da çok geride konumlanması
- Alt çenenin çok önde ya da geride konumlanması
- Dişlerin yer darlığından dolayı “çarpık / çapraşık” olması
- Dişlerin arasında fazla boşluk bulunması

Ergenlik Dönemi ve Sonrası Ortodontik Tedavi

Sabit ortodontik tedavi; dişlerin üzerine yapıştırılan braketler ve ortasından geçen telle yapılan tel tedavisidir. Sabit tel tedavisi için genellikle tüm süt dişlerin kaybedildiği ve daimi dişlerin ağız içinde bulunduğu zaman tercih edilir. Ergenlikle beraber kızlarda 11-13 yaş, erkeklerde 13-15 yaş civarı büyüme ve gelişim atağı başlar. Bu dönemde vücudun hücresel ve hormonal aktivitesinde artış olur ve buna bağlı olarak dişler ve çevreleyen kemik yapısında hareketler de hızlı gelişir. Bu nedenle doğru zamanlama ile dişlerde çapraşıklık (diş yamukluğu) ve çene yapısında bozukluklar, tel tedavisi ve gerekli olduğu durumlarda ek aygıtlarla rahatlıkla tedavi edilir.

Yetişkinlerde Ortodontik Tedavi

Peki ilerleyen yaşlarda tel tedavisi ile dişlerin konumlarını düzeltmek mümkün müdür? Ortodonti uzmanınız yaptığı ağız içi, ağız dışı ve radyolojik muayenede tel tedavisine engel bir durum görmezse, ortodontik tedavi için uygun bir adaysınızdır demektir. Üstelik talep eden hastalara uygulanabilen şeffaf plaklar (Invisalign, Orthero) ya da dişlerin görünmeyen iç yüzeyine yapıştırılan lingual braketler (Incognito, Harmony) ile tel tedavisi gördüğünüzü yalnızca siz bilirsiniz.