Pts - Cts 09:00 - 18:30         Ataşehir
TR   /   EN

GÜLÜŞ TASARIMI NEDİR?

GÜLÜŞ TASARIMI NEDİR?

GÜLÜŞ TASARIMI NEDİR?

ESTETİK GÜLÜŞ TASARIMI 

Her gülümseme kişiye özeldir. En başta bunu akıldan çıkarmamak gerekir. Yani gülüş tasarımı dediğimiz kavram kişiye özel olan, dudağına, yüz hatlarına, ten rengine göre planlanan bir çalışmadır.

 

Gülüş tasarımında neler yapıyoruz?

En başta detaylı görsel analiz için, yüksek çözünürlüklü profesyonel fotoğraf makineleri ile fotoğraf kaydı alıyoruz. Bu fotoğraf kayıtlarının tabi ki bazı önemli özellikleri var. Kişinin tam karşısından yani 12 pozisyonundan çekilmiş yer düzlemine paralel fotoğraf en temel kaydı oluşturuyor. Aynı açıdan hem kahkaha anında hem de hafif tebessümde çekilmiş fotoğraflar ve bu formatın farklı açılardan da uygulanması ile birçok görsel analiz yapmak mümkün oluyor.

Alt ve üst dişlerin çene kavsindeki pozisyonları ve birbirleri ile olan ilişkilerini detaylı analiz etmek için ön çalışma modelleri alıyoruz. Bu modelleri geleneksel metotların yanı sıra 3 boyutlu dental tarayıcıdan geçirip bilgisayar yazılımları aracılığıyla da analiz ediyoruz. Bu analizler sadece gülüş estetiğine yönelik değil, aynı zamanda fonksiyona yani çiğneme sırasındaki hareketlere de yönelik olmalıdır. Sonuçta gülüş tasarımı uygulanması sırasında kişinin sağlığının da bozulmaması gerekir.

Gülüş Estetiği Gülüş Tasarımı

Dijital olarak elde ettiğimiz tüm bu verilerde incelediğimiz bazı kritik noktalar mevcuttur. Bunlardan bazılarını sıralayacak olursak;

  • Gülüş çizgisi

  • Orta hat hizalanması

  • Diş şekilleri

  • Diş etlerinin görünme miktarı (gummy smile)

  • Renk

  • Diş boyutları

  • Gülüşte simetri

  • Altın oran

 

Gülüş Çizgisi

Ön keser dişlerin uçlarından başlayan ve alt dudağın çizdiği kurvatürü takip eden hayali bir hattır. Bu çizginin istendiği gibi olması için, ön kesici dişlerin boylarının birbirleriyle belli bir oranda olması gerekir. Örneğin eğer kişinin ön 4 dişi aynı boyda ise ya da kanin denen sivri köpek dişlerinin uçları aşınmış durumda ise bu çizgide negatif bir durum oluşturacaktır. Bu durumda ters gülme hattı dediğimiz kavram ortaya çıkabilir.

gülüş tasarımı smile design hollywood smile

 

Orta Hat Hizalanması

Ön iki dişin arasından ve iki gözün tam ortasından geçen hayali çizginin çakışması durumunda orta hattı doğru pozisyonda olarak kabul etmekteyiz. Orta hat denen bu hayali çizgi erken diş kaybı yaşamamış çoğu kişide doğru konumdadır ya da çok hafif kaymıştır. Çocukluk döneminde erken diş kaybı yaşamış bireylerde orta hatta çoğu kez kayma gözlemlenir. Yapılan bilimsel çalışmalara bakacak olursak, orta hattaki 4 mm ye kadar olan kaymaların fark edilmediğini ve estetik kabul edildiğini görmekteyiz.

 

Gülüş Tasarımında Altın Oran

Güzel ya da çirkini algılamak için matematiksel bir çözüm olarak kullanılan altın oran kavramı diş hekimliğinde de uygulanmaktadır. Kişinin dişlerine tam karşıdan bakıldığında, her bir kesici dişin genişliğinin %60’ı, bitişiğindeki dişin genişliğini vermelidir. Ön keser dişlerden santral keserlerin boyları yaklaşık 10-11 mm olmakta, genişlikleri ise bu değerlerin %75-80 ine denk gelmelidir. Bunlar gibi bazı kriterler estetik olarak güzel kabul edileni yakalamakta bize yardımcı olmaktadır.

Estetik Gülüş Tasarımı Dijital Diş Hekimliği

 

Diş Etlerinin Görünme Miktarı

Bazı kişiler gülümsediğinde pembe pembe diş etlerini aşırı görmemize rağmen, bazı kişiler kahkaha bile atsa dişetlerini görmek pek mümkün olmuyor. Özellikle dişetinin normalden fazla gözüktüğü durumlarda bir takım cerrahi müdahaleler ile diş eti gözükme miktarını azaltmak gerekebiliyor. Beyaz ve pembenin dengesinin ayarlanması estetik anlamda çok önem arz ediyor.

 

Gülüş Tasarımında Renk

Diş renginin beyaz-sarı ya da açık-koyu olarak adlandırılması aslında görünür ışığın çeşitli dalga boylarında emilmesi ve yansımasıyla insanların algılama biçimidir. Gülüş tasarımlarında asıl istediğimiz dişlerin hem güzel hem beyaz hem de doğal durmasıdır. Sadece beyaz renk hedeflenmesi ile doğallıktan uzaklaşmak da mümkündür. Kullanılan ışık geçirgenliği yüksek materyaller ile dişler beyaz dururken aynı zamanda doğallığını yitirmezler. Bu materyallar tam seramik dediğimiz emax malzemeden oluşurlar. Dayanıklı olmalarının yanında aynı zamanda çok yüksek oranda ışık geçirme ve yansıtma özellikleri ile doğal dişlerden kolay kolay ayırt edilemezler.

 

Tüm bu analizlerden sonra kişiye özel planlama doğrultusunda dişlere kesimli ya da kesimsiz işlemler uygulanarak ölçüler alınır. Artık bu noktadan sonra elimizde finalde olmasını hedeflediğimiz dişlerin ölçüleri ve formları mevcut olacağından, laboratuvar ile planlı çalışılacağından beklenmedik bir sonuç ile karşılaşmayacağız.
 
Dijital gülüş tasarımı kişinin tamamen yüz, dudak ve diş bölgesinin analizi yapılarak şablon çıkartılmasına yardımcı olmaktadır. Bu analizler hem hekime hem de diş teknisyenine planlama aşamasında simülasyon niteliğindedir. Doğru porselen materyalinin kullanılması ve işçiliğin de buna uygun kalitede olması ile muhteşem gülüşler elde edilebilmektedir. 
 
Sizde gülüş tasarımı hakkında bilgi ve randevu alarak ücretsiz muayene olmak isterseniz inovadent.com.tr adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

Örnek Video:  https://www.youtube.com/watch?v=9ACy2WbtTDo&t=10s

Referans:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6112329/
  2. http://www.jcd.org.in/article.asp?issn=0972-0707;year=2018;volume=21;issue=4;spage=455;epage=458;aulast=Garcia
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5727739/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3792300/

 

Estetik Gülüş Tasarımı Doktoru

Msc. Dt. Ali Ozan Zencircioğlu