Pts - Cts 09:00 - 18:30         Ataşehir
TR   /   EN

ALİGNER? INVİSALİGN? ŞEFFAF PLAK?

ALİGNER? INVİSALİGN? ŞEFFAF PLAK?

ALİGNER? INVİSALİGN? ŞEFFAF PLAK?

Aligner mı? Invisalign mı? Şeffaf Aparey mi? Şeffaf Plak mı?

Başlıkta yer alan tüm ibarelerin aslında hepsi aynı şeyi ifade etse de, farklı kelimelerin kullanılmasının bir sebebi var. Aslında bu ortodontik tedavi türünün Türkçe’de ifade edeceğimiz tamamı ile yerleşik bir kelime grubu henüz yok ya da yeni yeni oluşuyor.

seffaf plak ile telsiz ortodonti

‘Align’ kelimesi türkçe karşılığı sıralamak, hizalamak olduğunu düşünürsek, ‘Aligner’ olarak anılan bu apareylerin dişleri sıralayan apareyler olduğunu söylemek yanlış olmaz. Aslında tek ortak yanları hiçbirinde tel olmaması. Bu sebepten telsiz ortodonti ifadesi tüm bu kavramların ortak paydası olabilir.

Invisalign bu tür tedavileri gerçekleştirdiğimiz bir markanın jenerik ismi olsa da, bugün bu tedavilerin ortak ismi olarak da kullanılabiliyor.

‘Şeffaf Aparey’ ya da ‘Şeffaf Plak’ kelimeleri belki de türkçe olarak bu tedavileri ifade etmekte kullandığımız en iyi seçenekler olabilir.

 

Son yıllarda tedavi talepleri telsiz ortodontiye azımsanmayacak ölçüde kaymaya başladı. Bunun birkaç sebebi var. Temelinde tel görüntüsü olmaması, ortodontik tedaviden sadece bu yüzden vazgeçmiş kişiler için gayet iyi bir opsiyon. Bu oldukça yüksek bir talebi de beraberinde getiriyor. Eğer bu güne kadar tel görüntüsü sebebi ile ortodontik tedavilerden hep uzak kalmayı tercih ettiyseniz, şeffaf aparey tedavileri sizin için iyi seçenek olabilir.

 

Diş teli olmadan dişler nasıl hareket edebiliyor?

Bu teknikte dişleri çepeçevre sararak dişleri kavrayan şeffaf termoplastik malzeme ve dişlere tam bir uyum sağlıyor ve ağız içerisinde günde 22 saat taşınıyor. Tamamen bilgisayar destekli uygulamalar ile bu termoplastik kalıplarda dişlere belli biyolojik sınırlarda hareket veriliyor. Böylelikle kişi bir plağı taktığında ilgili dişler ortodontik sınırlar çerçevesinde hareket etmeye zorlanıyor ve belirli bir süre sonra ilgili dişler istenilen ölçüde hareket etmiş, yer değiştirmiş oluyor. Bir plaktaki küçük hareket miktarı bittikten sonra, yeni bir plak ile aynı hareket planlaması devam ediyor.  

Diş teli olmadan dişler nasıl hareket eder?

 

https://www.instagram.com/inovadentortodonti/

 

Tedaviye başlamadan tedavi sonucunu görebilir miyim?

Şeffaf plaklar ya da Şeffaf apareyler (alignerlar) aslında ileri teknoloji ürünleridir. Tamamı ile 3D yani üç boyutlu bilgisayar teknolojileri kullanılarak kurgulanan bir üretim sürecinde, dişlerin ağız içerisindeki hareketleri ve sonuçta tedavi olmuş diş ilişkileri bir simülasyon yardımı ile bilgisayar ortamında planlanır. Kliniğimizde bu planlamayı ortodonti hekimlerimiz yapmaktadır.

Tedavinin bitmiş haline göre tüm diş hareketleri aşama aşama bilgisayarlar tarafından hesaplanır ve her aşama için bir plak üretimi için gerekli yönergeler belirlenir. Burada diğer tedavi modellerinde olmayan bir durum ise, tedavi sonucunu tedaviye başlamadan hem ekibin, hem de hastanın görebiliyor olmasıdır. Bir simülasyona ait animasyon ya da fotoğraf da olsa, tedavi sonucu hakkında aydınlatıcı bilgi edinilebilir.


 

Aligner - Şeffaf Aparey tedavileri güvenilir tedaviler midir?

Aligner tedavilerinin geçmişi doğal olarak geleneksel ortodontik yöntemler kadar eski değil. Çünkü bir teknoloji ürünü ve teknoloji geliştikçe bu yöntemlerde hızla gelişti ve gelişiyor. Mutlaka hatırda tutulması gereken konu ise şeffaf aparey tedaviler ile yapılan ortodontik tedaviler ile geleneksel olarak tel ile yapılan ortodontik tedavilerin ikisinin de aynı bilimsel kaynaktan yani ortodonti biliminden besleniyor olması.

 

Yöntemler yada herkesin gördüğü malzemeler farklı da olsa, şeffaf apareyler yüzyıllık bilimsel geçmişi olan klasik ortodonti bilgisi (bilimi) üzerine inşa edilmekte. Yani ortodonti ve ortodontik tedavi prensipleri tektir ve her iki metod için de aynıdır. Sadece malzemeler ve malzemelerin uygulama şekilleri değişiklik gösterir. Özde gerek tel tedavileri gerekse plak tedavileri ilk aşamada ‘biyolojik’ sınırları gözetmek zorundadır. Buradaki hassas konu ise her iki tekniği de ortodonti eğitimi almış uzman kişilerin yapması tercih edilmesidir.

 

Bu açıdan bakıldığında şeffaf aparey tedavileri de geleneksel ortodontik tedaviler kadar güvenilirdir. Burada tedavi sınırlarının çok iyi çizilmesi hayati önem taşır. Hastaya ait tedavi şartlarına göre doğru tedavi yöntemi seçmek bir zorunluluktur. Diğer bir deyiş ile şeffaf aparey ile tedavi olması zor ya da imkansız olan ortodontik bozuklukları klasik tel yöntemleri ile yapmak, sadece uygun vakaları şeffaf aparey üzerinde kurgulamak bir zorunluluktur. Burada ortodonti uzmanımız size en doğru ve güvenilir bilgiyi verecektir.

 

invisalign orthero şeffaf plak nedir

 

Aligner - Şeffaf Aparey tedavilerinin uyulması gereken şartları nelerdir?

Teknoloji ne kadar da ilerlerse ilerlesin şeffaf aparey tedavilerinin sınırlarını uyulması gereken kuralları belirler. Bu tedavilerde öncelikle iyi bir motivasyon ve disiplin kurgusu geliştirmelisiniz. Zira tedaviyi yöneten hekiminiz de olsa, uygulayıcısı bizzati sizsiniz.

Anlaşılacağı üzere plak tedavinin temelinde plağın takılma süresi vardır. Bugünün şartlarında genel olarak tavsiye edilen ideal süre günde 22 saattir. Siz bu saatin altına düştüğünüz kadar tedaviniz aksamaya ve plaklarınızın uyum sorunu ile karşı karşıya olması gündeme gelir.

İkinci önemli bir konu ise plakların tedavi süresince kontrolü gerekmektedir. Her 15 günde bir plak değişimi gerekse de, doktorunuz sürekli plak uyumunu kontrol eder ve destek işlemler yapar. Yani tedaviniz ortodonti doktorunuz tarafından sürekli monitörize edilmelidir. Yani ben plakları topluca alayım, sırayla değiştireyim gibi otomatik bir tedavi yöntemi yoktur. Mutlaka ara kontroller için randevularınız takip etmelisiniz. Yani ikinci şart olarak da bunu belirtebiliriz.

Düzgün bir şeffaf aparey tedavisi görmek istiyorsanız bu iki konuya dikkat etmeniz tavsiye edilmektedir.

 

Ortodontist Dr. Bekir Baysal

Ortodontist Dr. Bekir Baysal